BONSILAGE silokindlustuslisandid. Euroopas enim müüdud ja innovatsiooniliider alates 2000. aastast.
Iga loomapidaja teab: põhisööda kvaliteet on otsustav tegur piima- ja lihatootmise, jätkusuutliku loomade tervise ja seega ka kuluefektiivse piimatootmise seisukohast.
BONSILAGE silotoodetega on SCHAUMANN toetanud loomakasvatajaid täiusliku rohu- ja maisisilo tootmisel juba üle 20 aasta.
Intensiivse uurimistöö tulemusena on tekkinud täiesti uus silotoodete põlvkond, milles aastakümnete jooksul omandatud eriteadmised loomasöötadest ja piimhappebakteritest on ühendatud uusimate leidudega loomade füsioloogilistes ainevahetusprotsessides. Täiustatud ja uuenduslike silokindlustuslisandite tootevalik on kohandatud vastavalt saagikoristuse ja söötmise olukorrale, spetsiaalselt teie vajadustele.
Bonsilage Eestis juba üle 20 aasta
Alati õige silokindlustuslisand kõikides tingimustes.
Kindlustuslisanditelt nõutakse erinevates tingimustes erinevaid omadusi. Madalama kuivainega söödas on sageli ohuks valekäärimine, mis vähendab sööda kvaliteeti ja kuivades silodes järelkuumenemine, mis põhjustab sööda toitainekadu.
Bonsilage bakterid on valitud sadade looduslikult silos leiduvate alternatiivsete liikide hulgast ning seega on nad spetsialiseerunud kõrrelistes, ristikus ja lutsernis leiduvate suhkruühendite ärakasutamisele. Erinevatel bakteriliikidel on oma keskkonnaoptimum, kus nad töötavad kõige paremini. Üks ja sama bakter ei tööta nii hästi niiskes kui kuivas silos. Erinevad söödamaterjalid ja kuivained esitavad bakteritele hulgaliselt erinevaid omadusi ja toimesuundi.
Bonsilage’is sisalduvad bakterid on elujõulised ja säilitavad oma efektiivsuse vähemalt kaks aastat, kui neid hoitakse toatemperatuuril, mitte külmas ega sügavkülmas! Uusima tehnoloogiaga varustatud tootmisüksus ja hoolikas patenteeritud tootmismeetod tagavad Bonsilage’i toodete tippkvaliteedi.
Silokindlustuslisandite ja sileerimisprotsessi korduma kippuvad küsimused
Kas rohu- ja maisisilo jaoks on olemas üks ja ainus universaalne toode?
Kuna alusmaterjalide algolukorrad on täiesti erinevad, ei ole võimalik välja töötada universaalset toodet. Eelkõige mängib õige bakteritüve kombinatsiooni valimisel olulist rolli sileeritava materjali kuivainesisaldus.
Kas piimhappebakterid sobivad madala kuivainesisaldusega rohu sileerimiseks?
BONSILAGE FORTE on ainus toode turul, kus tootja kuivainesisalduse soovitus on alla 22%. Sõltuvalt sileeritavast materjalist on Bonsilage Forte soovitus 18-35% kuivainet. Kontrollige alati tootja kuivainesisalduse soovitust kasutamisel. Bonsilage Forte on ka ainuke bioloogiline toode turul, mis on teaduslikult tõestatud, et takistab võihappeeoste kasvu ja arengut silomaterjalis. Ainsa bioloogilise säilitusainena on Bonsilage Forte DLG sertifikaat kategoorias 5.
Miks sobib Bonsilage Forte niiske ilma korral madala suhkrusisaldusega rohule?
BONSILAGE FORTE sobib madala kuivainesisaldusega (18-35% kuivaine) rohule. Spetsiaalne tüvede kombinatsioon surub aktiivselt alla klostriidid ja kasutab paremate sileerimistulemuste saavutamiseks efektiivselt taimes leiduvaid varusüsivesikuid.
Mis on Bonsilage Alfa eeliseks raskesti sileeruvate lutserni- ja ristikusilode sileerimisel võrreldes teiste silokindlustuslisanditega?
Bonsilage Alfa on spetsiaalne silokindlustuslisand, mille homo- ja heterofermentatiivsete piimhappebakteritüvede erikombinatsioon on sobiv raskesti sileeruvaate lutserni, ristiku ning nende segud koos kõrrelistega jaoks kuivaine vahemikus 30-45%.
Silokindlustuslisandis Bonsilage ALFA sisalduvad homofermentatiivsed piimhappebakterid L. paracasei ja L. plantarum lagundavad fruktaane ja tagavad seeläbi silo kiire ja püsiva pH languse. Homofermentatiivne Lc. lactis, mis on tuntud oma otsese klostridia inhibeerimise poolest lutsernis ja rohusilos, vähendab võihappekäärimise ohtu sileerimisel. Heterofermentatiivne L. buchneri tagab mõõduka äädikhappe ja propaandiooli vabanemise ning kaitseb seetõttu silo järelkuumenemise eest.
Mis vahe on bioloogilistel ja keemilistel silokindlustuslisanditel?
BONSILAGE on puhtalt bioloogiline silokindlustuslisand, mis kutsub esile piimhappekäärimise koos kõigi selle eelistega (nt meeldiv lõhn ja maitse). BONSILAGE toodete kasutamiskulud on oluliselt madalamad kui keemiatoodete omad. Keemiatoodetel on puhtalt konserveeriv toime ja ei esine positiivseid lisatoimeid. Bioloogiliste sileerimisvahenditega kaasnevad positiivsed lisaefektid, mis on tingitud aktiivsete piimhappebakterite metaboolsest aktiivsusest, näiteks propüleenglükooli moodustumisest.
Millised on probleemid väga märgade või väga kuivade silodega? Mida tuleb silokindlustuslisandite valikul silmas pidada?
Madala kuivainega silod võivad klostriidide toimel rikneda. Väga kõrge kuivainega silodel võib esineda järelsoojenemist. Silokindlustuslisandi valikul mängib määravat rolli kuivainesisaldus.
Kuidas mõjutab närvutusaja pikkus suhkrusisaldust ja proteiinikvaliteeti?
Optimaalselt lühike närvutamisaeg soodustab sileerimisvõimet ja hoiab ära süsivesikute kadu. Lisaks paraneb proteiinikvaliteet, kuna valkude lagunemine väheneb.
Kuidas saavutada piisav tallamistihedus?
Pöörake tähelepanu järgmistele teguritele:
- tallamiskihi paksus max 15-20 cm
- rehvirõhk vähemalt 2 baari (võimalusel väldi topeltrattaid)
- tallamismasina liikumiskiirus max 3-4 km/h
- kindlusta korralik tallamine algusest peale
Millised on rohu- ja maisisilo optimaalsed hekslipikkused lähtuvalt sileeritava materjali kuivaine-sisaldusest?
Rohusilo optimaalne hekslipikkus on 20-40 mm ja maisisilo puhul 6-8 mm. Kuivaine kasvades tuleb hekslipikkust vajadusel muuta veelgi lühemaks.
Kui palju vett on vaja silokindlustuslisandi doseerimisel?
Vajalik veekogus oleneb doseerimistehnoloogiast. Kaasaegne doseerimisüsteem, nagu SCHAUMANN MD, nõuab väga väikeseid veekoguseid (25-50 ml/t).
Kas BONSILAGE FIT G-st saadava propüleenglükooli toime on sama tõhus kui tavapärase energiasöödana antava propüleenglükooli puhul?
Jah, efekt on identne.
Kuidas toodab BONSILAGE FIT G rohusilosse propüleenglükooli?
Propüleenglükool tekib looduslikult heterofermentatiivse piimhappebakteri L. buchneri metabolismis.
Kas saame BONSILAGE'i kasutades säästa jõusöötade arvelt?
Jah, jõusööda säästmine on võimalik tänu silo suuremale energiasisaldusele BONSILAGE kasutamisel.
Kas kõrge äädikhappe sisaldus vähendab söömust?
Määrav on see, millised mikroorganismid on sileerimise käigus äädikhapet tootnud. Soovimatute käärimishäirete tagajärjel ei teki mitte ainult äädikhapet, vaid ka muid soovimatuid aineid, mis vähendavad söödatarbimist ja põhjustavad sileerimisprotsessi käigus suuri kuivainekadusid. L. buchneri ainevahetuses tekib lisaks äädikhappele ka propüleenglükool. Eesmärgipäraselt tekkinud äädikhappe moodustumisele lisaks ei teki paralleelselt teisi soovimatuid aineid. See tagab, et silo on maitsev ega mõjuta söömust.
Kuidas mõjutab BONSILAGE kasutamine proteiinikvaliteeti ja UDP sisaldust?
BONSILAGE toodete kasutamine parandab rohusilo proteiinikvaliteeti ja suureneb UDP sisaldus.
Kas BONSILAGE'i kasutamisel paraneb toorkiu seeduvus?
Jah, paljud katsed on näidanud seeditavuse paranemist.
Mis on homo- ja heterofermentatiivsete bakteritüvede erinevus?
Homofermentatiivsed piimhappebakterid toodavad piimhapet peamiselt taimse suhkru muundamisel. Heterofermentatiivsete piimhappebakterite reageerimisel tekivad nii piimhape kui ka äädikhape ja propüleenglükool.
Millised kaod esinevad kui silo järelsoojeneb?
30% kuivainesisalduse ja silotemperatuuri tõusu korral 5-15 °C on päevased kuivainekaod 1,2-3,5%.
Kuidas ja miks Bonsilage toimib?
Bonsilage on bioloogiline silokindlustuslisand, mille aktiivsed piimhappebakterid on pika tootearendustöö tulemusena mitmesaja võimaliku variandi hulgast välja valitud ja selekteeritud, mistõttu on nende paljunemisvõime silos väga kõrge. Kõik kasutatavad bakteritüved on registreeritud ja patenteeritud tootja poolt National Collections of Industrial and Marine Bacteria Ltd-NCIMB’s. Silos paljunedes põhjustavad bakterid tõhusa piimhappekäärimise, mis alandab kiiresti sööda pH-d ja kontrollib silo käärimist algusest lõpuni.
Miks on BONSILAGE’l nii palju erinevaid tooteid?
Erinevatel bakteriliikidel on oma keskkonnaoptimum, kus nad töötavad kõige paremini. Samad bakterid ei tööta nii hästi niiskes kui kuivas. Bakterid nõuavad ka erinevates söödaliikides erinevaid omadusi. Niiskes söödas peavad bakterid saama söödas sisalduvat suhkrut võimalikult tõhusalt ära kasutada. Kuivsilo on sageli järelsoojenemise suhtes tundlik, mistõttu peavad bakterid suutma vältida järelsoojenemist ja kuivainekadu. Bonsilage Forte puhul on soovitatav kuivainesisaldus 18–35%, Bonsilage FIT G 28–50% ja Bonsilage Plus 28-45%.
Kuidas mõjutab Bonsilage piimatoodangut ja juurdekasvu nuumveistel?
Silokindlustuslisandeid ei tohiks kasutada üksnes sööda säilivuse tagamiseks. Mitmete uuringute ja praktiliste tähelepanekute kohaselt parandab Bonsilage’iga sileeritud silo oluliselt sööda maitseomadusi, söömust ning sellest tulenevalt ka loomade tootlikkust ja heaolu.
Bonsilage on testitud rangete Saksa DLG kriteeriumite järgi ning ainsa säilitusainena omab DLG kvaliteedisertifikaati rühmades 1b, 1c, 4a, 4b, 4c (parandab säilivusaega, maitseomadusi, seeduvust ja tootlikkust). Sõltumatute uurimisinstituutide uuringutes on Bonsilagega valmistatud söödaga saadav tootlikkuse tõus 2,1 kg piima päevas lehma kohta ja 84 g päevast juurdekasvu nuumveistel.
Miks sisaldavad erinevad BONSILAGE tooted erinevaid bakteritüvesid ja erinevates kontsentratsioonides?
Igal söödal on oma nõuded ja seetõttu on BONSILAGE tooted spetsiaalselt nendele nõuetele kohandatud. Samuti nõuavad spetsiaalse eesmärgipärase kääritamistulemuse, nagu propüleenglükooli moodustamine, spetsiaalse baketritüve kõrget kontsentratsiooni.